Èxit de la jornada de presentació del projecte INCLUD-ED

El passat 1 de desembre de 2012 la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) i ODISSEA vam organitzar una jornada per a presentar els resultats del projecte europeu INCLUD-ED. La jornada va comptar amb l’assistència de prop de 300 persones representants de diversos col·lectius vinculats al món de l’educació, com per exemple professorat, alumnat, familiars d’alumnes, estudiants de magisteri i pedagogia, membres d’entitats educatives, responsables polítics, etc., i es va poder seguir en directe a través de vídeo streaming i a través dels nombrosos comentaris fets a través de twitter. En breu es publicarà el vídeo resum de la jornada.

El projecte INCLUD-ED ha estat fins el 2011, any de la seva finalització, la investigació de més recursos i més rang científic dels Programes Marc de recerca de la Comissió Europea sobre educació escolar. El principal objectiu del projecte és identificar les estratègies educatives que contribueixen a superar les desigualtats i fomenten la cohesió social i aquelles que generen exclusió.

La conferència inaugural de la jornada va anar a càrrec del Dr. Ramón Flecha, investigador principal del projecte INCLUD-ED, que va destacar la importància que les polítiques educatives que s’apliquen a les escoles deixin de basar-se en ocurrències i en proves i que s’apliquin aquelles actuacions que la comunitat científica internacional ha identificat com a actuacions d’èxit educatiu per a tot l’alumnat. En aquest sentit, el projecte INCLUD-ED ha permès identificar aquelles actuacions d’èxit que actualment més bons resultats donen en l’àmbit educatiu, analitzant quins nivells de participació familiar existeixen i la seva relació amb els resultats acadèmics dels nens i les nenes, quina formació de familiars contribueix més a l’èxit educatiu (per exemple a través de les tertúlies literàries dialògiques), els grups interactius com la manera d’organització de l’aula que dóna més èxit educatiu, el model dialògic de convivència com a manera de millorar la relació emocional i afectiva dels i les alumnes entre d’altres. En la conferència es van referir les bases teòriques, així com dades que donaven recolzament a aquestes. En aquest enllaç podeu trobar una explicació més detallada dels principals resultats del projecte INCLUD-ED

La segona taula que va tenir lloc durant la jornada va servir per donar la paraula a alumnes de diversos centre educatius on s’estan aplicant actuacions educatives d’èxit. Els i les alumnes van explicar com es duen a terme a l’aula els grups interactius, amb la participació de familiars i voluntaris, com llegeixen i comenten, en les tertúlies literàries dialògiques, clàssics universals com el Quijote, la Odissea o la Eneida, per citar-ne alguns, o com duen a terme el projecte de biblioteca tutoritzada. Per últim, la taula va comptar amb una persona participant de l’Escola d’Adults de la Verneda Sant Martí, el primer centre educatiu de Catalunya on es va aplicar el projecte de Comunitats d’Aprenentatge.

Per finalitzar la jornada es va dur a terme una taula de compromisos amb l’objectiu que diversos representants d’agents de l’àmbit educatiu es comprometessin a treballar per a aplicar les actuacions educatives d’èxit a l’escola. Tant des de la FAPAC, com des de la FMRPC, com des del Consell d’Educació de Catalunya, com des del propi Departament d’Educació es van assumir compromisos per a aplicar i difondre totes aquelles actuacions educatives que la comunitat científica internacional identifiqui com a actuacions educatives d’èxit. Aquests compromisos es poden consultar en el següent enllaç: http://odisseaeducacio.wordpress.com/jornada-includ-ed-1-desembre-2012-compromisos-de-futur/

La jornada es va clausurar amb l’experiència de superació i èxit educatiu (https://www.dropbox.com/s/6sgxl2det6ihs6r/odissea_def.wmv) de l’Ana Vidu, que explica la importància de tenir referents que generin altes expectatives per a assolir l’èxit educatiu.

Des de ODISSEA estem convençuts que la jornada va servir per a difondre les actuacions d’èxit educatiu entre els diferents membres de la comunitat educativa. D’aquesta manera, des de la combinació de ciència i il·lusió creiem que podem millorar l’educació i aconseguir que tota la ciutadania, i especialment els nens i nenes, puguin gaudir d’una escola on s’apliquin les millors pràctiques educatives reconegudes per la comunitat científica internacional, assegurant-los un futur amb moltes més opcions i somnis que fagin possible un demà millor que l’avui.

TransformacioPossible


Warning: Division by zero in /home/odisseae/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1382

No Comments Yet

Deixa un comentari